
"Saaramaijan johtama pajatyöskentely tarjoaa aivan uudenlaisen tavan lähestyä ja käsitellä erilaisia muutostilanteita. Oli etuoikeus saada osallistua. Suosittelen lämpimästi!” -osallistujapalaute
ÄÄNEEN LAULETTU - Työpajat
"Kohtaamista, läsnäoloa ja yhteyttä taiteen kautta."
Työskennellessäni fasilitoijana osallistujat saavat tilan ja välineet, joissa he voivat syventää itsetuntemustaan ja käsitellä henkilökohtaisia teemojaan musiikin, yhteisöllisyyden ja luovan työskentelyn kautta. Autan osallistujia kohtaamaan tunteitaan turvallisesti ja tukien sekä löytämään uusia tapoja ilmaista itseään.
Toteutan tämän intuitiivisella, läsnäolevalla ohjaustyylillä, jossa arvostan osallistujien yksilöllisiä kokemuksia ja tarpeita. Hyödynnän laajaa musiikkialan osaamistani, empatian ja kuuntelemisen taitoja, sekä kokemustani haastavien elämänvaiheiden käsittelyssä. Työskentelyni luo luottamuksellisen ympäristön, jossa jokainen voi olla oma itsensä ja jakaa kokemuksiaan avoimesti.
Työni tuloksena syntyy merkittävä muutos: osallistujat kokevat usein lisääntynyttä osallisuuden tunnetta, henkistä hyvinvointia sekä rohkeutta ilmaista omia tunteitaan ja tarinoitaan ääneen. Tämän kautta he myös vahvistavat yhteyttä itseensä ja toisiinsa – kokemus, joka kantaa pitkälle arkeen.
Yhteisöä ja yksilöä vahvistavat työpajat
Olen kehittänyt työpajatoimintaani palvelutaloissa, syöpäsairaiden vertaistukiryhmissä ja työyhteisöjen kanssa. Työpajamalli soveltuu laajasti eri kohderyhmille, tarjoten yksilöllistä ja yhteisöllistä tukea taidelähtöisen työskentelyn, läsnäoloharjoitteiden ja musiikin kautta.
Ääneen laulettu -työpaja on joustava ja monikäyttöinen malli, joka räätälöidään osallistuvan kohderyhmän tarpeisiin. Se hyödyntää taidetyöskentelyn, musiikin ja läsnäoloharjoitusten voimaa parantaakseen sekä yksilöiden että yhteisöjen hyvinvointia ja toimintakykyä.
Työskentelyn rakenne:

Lähtötilanteen kartoittaminen:
Yhteistyössä asiakkaan (yksilöt tai ryhmät) kanssa määritellään tarpeet ja tavoitteet.
Esimerkiksi; Henkisen hyvinvoinnin tukeminen, yhteisöllisyyden vahvistaminen tai siirtymävaiheiden käsittely.
Työpajaprosessin vaiheet:
Luova alku: Taidelähtöisten, kehollisten ja musiikillisten harjoitusten avulla virittäydytään teemaan.
Syventävät harjoitukset: Yksilöä ja ryhmää osallistavat menetelmät, kuten musisointi, laulunkirjoitus, kirjoittaminen ja piirtäminen tai muistojen jakaminen, joiden tavoitteena on kohdata tunteita ja vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta.
Lopputuotanto: Prosessin aikana syntyy kappaleita, runoja, kuvia tai muuta taidetta, jotka osallistujat voivat jakaa tai pitää henkilökohtaisina muistona.
Seurantavaihe: Osallistujille tarjotaan mahdollisuus pohtia kokemuksiaan ja sitä, miten työpajan oppeja voi hyödyntää arjessa tai työssä.
Kokonaisuuden päätös: Tulokset kootaan ja esitetään esimerkiksi yhteisessä tilaisuudessa, mikä vahvistaa nähdyksi ja kuulluksi tulemisen kokemusta ja yhteisöllisyyttä.
Hyödyt kullekin kohderyhmälle
1. Syöpäsairaat
- Henkinen tuki: Luovat menetelmät auttavat käsittelemään vaikeita tunteita ja elämäntilanteita turvallisessa ympäristössä.
- Voimautuminen: Osallistujat saavat välineitä itseilmaisuun ja tunteiden sanoittamiseen, mikä lisää hallinnan tunnetta sairauden keskellä.
- Yhteisöllisyys: Vertaistuellisessa ryhmässä jaetut kokemukset vähentävät yksinäisyyden tunnetta ja tuovat lohtua.
"Oli todella kivaa olla mukana tässä "aikuisten muskarissa", kun pääsi pitkästä aikaa luomaan musiikkia ihan alkutekijöistä. Musiikin kanssa oleminen on vaan niin parasta. <3 Ja Saara, olet niin ihanan luonteva ja aseistariisuva vetäessäsi tällaisia työpajoja. <3 Kiitos, että sain olla mukana. <3" -osallistujapalaute
2. Palvelutalojen asukkaat ja henkilökunta
- Pitkäkestoinen vaikuttavuus: Residenssimäisen työskentelyn ansiosta taiteesta tulee osa arkea, mikä tuo iloa ja merkityksellisyyttä päivittäisiin rutiineihin.
- Syvempi luottamus: Toistuvat kohtaamiset luovat luottamusta, mikä mahdollistaa monipuolisemman ja henkilökohtaisemman toiminnan.
- Henkilöstön hyvinvointi: Myös henkilökunta pääsee osaksi luovaa prosessia, mikä voi parantaa työilmapiiriä ja työn mielekkyyttä.
"Saaramaijan rauhallinen olemus sai asukkaat keskittymään ja rauhoittumaan. Saksofoni oli instrumenttina monelle uusi, joten sitä oli hienoa nähdä ja kuulla palvelutalon arjessa. Viriketuokiot olivat monipuolisia. Ohjelmistoon sisältyi laulutyöpajoja, iskelmiä huilun ja saksofonin sävelin, muistelua valokuvin ja lauluin, yhteislaulua pianosäestyksellä.
Saaramaijan kanssa oli helppo tehdä yhteistyötä ja hän sopi luontevasti työhön vanhusten parissa.
-henkilökunnan palaute
3. Työyhteisöt
- Tiimihengen vahvistaminen: Musiikin ja luovien harjoitusten kautta osallistujat oppivat ymmärtämään toisiaan ja kommunikoimaan paremmin.
- Siirtymävaiheiden tuki: Työpaja toimii rituaalina muutoksissa, kuten organisaatiomuutoksissa tai uusien tiimien muodostamisessa.
- Uudet työkalut: Osallistujat saavat konkreettisia menetelmiä luovuuden hyödyntämiseen työssään, mikä voi lisätä innovatiivisuutta ja tehokkuutta.
"Pysähdyimme muutoksemme äärelle ohjatusti, saimme luvan kanssa tarkastella tuntojamme ja mietteitämme. Kokemuksemme tuli kohdatuksi, hyväksytyksi ja se jopa taltioitiin teokseksi, joka muistuttaa tästä kohdasta muutosmatkaamme. Pääsimme myös hyvin syvälle tasolle yhteydessä toisiimme." -osallistujapalaute